Coenraet Harmensz Brouckman, uurwerkmaker in Delft  (16??-1679)

door Laura Meilink-Hoedemaker

Brouckman was sinds 1638 belast met het reinigen en smeren van de drie stadsuurwerken van Delft, namelijk op het Stadhuis, op de Oude Kerk en op het Sint Joris Gasthuis. In 1639 werd zijn taak uitgebreid met de verzorging van het automatisch klokkenspel op het Stadhuis. In 1646 repareerde hij het uurwerk van het stadhuis. In 1659 werd hij als klokschilder ingeschreven in het Delftse Sint-Lucasgilde. In de jaren 1660-1662 was hij betrokken bij de grote verhuizing van het uurwerk van het Stadhuis naar de toren van de Nieuwe Kerk. Voor het Stadhuis maakte hij een nieuw uurwerk.

Brouckman was niet alleen binnen Delft een gekend vakman, maar ook daarbuiten. In 1655 adviseerde hij de vroedschap van Schiedam over het uurwerk in de Sint-Janstoren. In 1669 bracht bij hij in Gouda advies uit over het uurwerk van de Sint-Janskerk. In 1674 was hij in Brielle om een oordeel te geven over reparaties aan het uurwerk en speelwerk in de Catharijnetoren. In Den Haag verzorgde hij tot aan zijn overlijden in 1679 het uurwerk van de Grote Kerk.

Brouckman woonde in Delft aan de Oostzijde van de Oude Delft, dicht bij de Oude Kerk in het huis 'De Vergulden Onrust'. Men kan deze naam terugvinden in het bovenlicht van het huidige pand Oude Delft 148.
Brouckman beschikte aan de Noordzijde van de Oude Kerk over een werkplaats, die hij in 1678 aan de stad verkocht.

Een geannoteerde versie van deze webpagina verscheen als onderdeel van mijn artikel 'Tijd voor Delft'.

 

opgezet: augustus 2005
bijgewerkt: april 2006