Artsen en apothekers uit mijn familie

Ik kom uit een familie van artsen en apothekers. De hier vermelde teksten zijn gerelateerd aan een van die beroepen.

 

De huisartsapotheek gezien door de ogen van de huisgenoten

De huisartsapotheek van mijn vader en grootvader was in 1995 het onderwerp van mijn lezing voor de Historische Commissie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Pharmacie.
De tekst verscheen in een royaal geïllustreerd boekje, waarvan eerste en tweede druk met elk 300 exemplaren zijn uitverkocht.

Een kale, niet-geïllustreerde tekst vindt u hier [38].

 

De Bergschenhoekse huisartsenfamilie Hoedemaker

De Historische Vereniging 'Den Berchsen Hoeck' publiceerde in haar tijdschrift De Kruin een fraai geïllustreerde versie van een lezing [148] die ik daar gehouden heb. De lezing gaat wat dieper in op de geschiedenis van mijn grootvader, voordat hij in 1906 in Bergschenhoek aantrad.

Een scan van die publicatie vindt u hier [36].

 

Het afscheid van grootvader Louwerens Hoedemaker als huisarts (1945)

Mijn grootvader Louwerens Hoedemaker nam op 28 september 1945 afscheid van Bergschenhoek, waar hij bijna 40 jaar had gepraktiseerd als huisarts. De burgerij organiseerde een defilé, waarvoor de eerstgehaalde baby, inmiddels 39 jaar oud, uit Rotterdam werd opgetrommeld. Scholieren jongeren, ouderen, muziekcorps en zangvereniging, allen droegen een steentje bij aan deze voor mijn familie onvergetelijke gebeurtenis. Een fotograaf legde alles vast op de gevoelige plaat.

Hoe dit defilé was georganiseerd leest u hier: [naar pdf 037]

 

Causerie voor aankomende studentes Pharmacie, Leiden 1938

Mijn tante Nanny Hoedemaker gaf in 1938 als ouderejaars studente pharmacie in Leiden een praatje voor aankomende meisjesstudenten. Na haar overlijden vonden we de tekst in haar inboedel. Een uitgetikte versie vindt u hier [34].

 

Thuisbevallingen in Adorp (Groningen, 1904-1906)

Mijn grootvader hield een register bij van de ruim 3000 bevallingen die hij heeft begeleid. Over de bevallingen in Adorp uit de periode 1904 tot 1906  hield ik in 2012 in het Groningse Sauwerd een voordracht voor de Historische Vereniging van Wetsinge/Ubbega.
Klik hier [039a] voor een pdf van deze lezing, afkomstig van hun website.

 

Opgezet: augustus 2005 
Bijgewerkt: mei 2012, augustus 2019, maart 2020