Biografie van Laura Meilink-Hoedemaker

Laura Meilink-Hoedemaker (1940) studeerde medicijnen aan de universiteiten van Leiden en Rotterdam. Na een opleiding tot cardioloog werkte ze als zodanig tot 1997. Na een aanvullende opleiding werkte zij tot haar pensionering in 2002 als arts-onderzoeker met als aandachtsgebied de kwaliteit van het medisch handelen.

Van 1971 tot 1973 volgde Laura Meilink lessen in carillonspel bij Mar Bruinzeel in de amateurklas van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR). Foto links: Laura aan het klavier van het carillon van de EUR locatie Woudestein.
Zij zette haar muziekstudie voort aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Leen 't Hart en Peter Bakker, en behaalde daar het Einddiploma (Uitvoerend Musicus) in 1979. Zij won prijzen op beiaardconcoursen in Nederland en Belgiƫ in 1973, 1978, 1979 en 1981.

Van 1975 tot 1991 gaf zij carillonconcerten in Nederland, Belgiƫ, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Canada. Zij bespeelde tien jaar lang het Delftse carillon tijdens de wekelijkse koopavonden. Ook bespeelde zij als plaatsvervanger van beiaardiers in Zuid Holland de carillons van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Delft, Den Haag, Leiden en Alphen aan den Rijn.

Laura Meilink doet onderzoek naar het klokkenspel en zijn gebruikers en maakt daarvoor gebruik van interviews, en collecties in openbare en particuliere archieven. Deze activiteiten resulteerden in vele publicaties, waaronder een proefschrift waarop zij in 1985 promoveerde aan de Faculteit der Letteren in Utrecht op het proefschrift Luidklokken en Speelklokken in Delft.

Daarnaast publiceerde zij regelmatig in de Buurtkrant van de Rotterdamse wijk Terbregge en in het Tijdschrift van de Unie van de Soroptimistclubs in Nederland, waarvan zij gedurende vier jaar hoofdredacteur was.
Op deze website staat een lijst van publicaties en voordrachten.

Sinds 1986 geeft Laura Meilink presentaties op de congressen van de World Carillon Federation. Uitzonderingen zijn het Congres1990 in Zutphen; voor dat congres redigeerde zij echter alle niet-Nederlandse bijdragen voor het Congresboek. Zij sprak niet op het Congres 2006 in Gdansk, waar uitsluitend Poolse sprekers waren uitgenodigd. Het congres in Barcelona (2018) heeft zij overgeslagen.  Het thema van dat congres luidde 'Het Carillon in de Toekomst', en zij houdt zich juist bezig met het carillon in het verleden. Voor het congres in de USA in 2020 heeft zij al een presentatie in voorbereiding. 

Foto links:LJMeilink klok Laura
Laura met het naar haar vernoemde klokje van het Stadhuiscarillon van Rotterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanvullende informatie:

beschikbaar als pdf-document link
mijn biografie  naar pdf [41] 
lijst met publicaties naar pdf [40]

 

Bijgewerkt augustus 2019