Roelof Jan Gort

Roelof Jan Gort (1900-1967) was een zoon van stadsuurwerkmaker Roelof Gort in Arnhem. Hij groeide op in een gezin met muziek. Het gezin was nauw betrokken bij de renovatie van het carillon in de Arnhemse Eusebiustoren, in 1918 en onder toezicht van Jef Denijn uit Mechelen. De mogelijkheid bestaat dat Denijn de jonge Gort heeft gestimuleerd bij hem in Mechelen te komen studeren.

Gort was een uitstekend beiaardier, die in de jaren dertig dikwijls in de prijzen viel bij de beiaardwedstrijden van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Hij ambieerde de post van beiaardier in Arnhem. Maar Arnhem had in Oremus een vaste beiaardier. Het carillon van Arnhem ging verloren in de Tweede Wereldoorlog. Zodoende heeft Gort nooit een 'eigen toren' gehad.

Zijn zoon, Alfred Gort, emigreerde naar de Verenigde Staten en kwam daar in contact met beiaardier Todd Fair. Fair had gestudeerd en gewerkt in Nederland en verwees Gort Jr naar mijn publicaties. Zo stelde Alfred Gort zijn tekst over zijn vader beschikbaar voor mijn website.

 

 

Laatste bewerking 9 juli 2023, 17 juli 2023, 23 juli 2023

jaar/periode omschrijving link naar pdf
 1900 - 1967 Beiaardier Roelof Jan Gort’s music career
Notes by his sun Alfred F. Gort
pdf 072

 

 

 

Breadcrumbs